Balıkesir Altay Akademi

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK


Rehberlik ve psikolojik danışmanlık, öğrencilerimizin psikolojik, fiziksel, zihinsel, sosyal ve eğitimsel olarak gelişmelerini, kendilerini her yönüyle tanıyarak uygun kararlar almalarını, seçimler yapmalarını ve çevreleriyle sağlıklı ve dengeli ilişkiler kurmalarını sağlamak amacıyla uzmanlar tarafından sağlanan sistematik ve profesyonel bir psikolojik yardım hizmetidir.
Rehberlik ve psikolojik danışmanlığın temel amacı; öğrencilerin sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimlerine rehberlik etmek, ihtiyaç duydukları konularda psikolojik danışmanlık desteği sağlamak, beceri ve kabiliyetlerini tanımalarına yardımcı olmak, potansiyellerini gerçekleştirmelerine rehberlik etmek ve potansiyellerini performansa dönüştürmektir. Onları üretken ve öğrenmeden keyif alan, güçlü psikolojiye sahip bireyler olarak yetiştirmektir.
Rehberlik hizmetleri öğrencilerin kendilerini daha iyi tanımalarına ve günlük sorunlarına etkili çözümler bulmalarına yardımcı olur. Ayrıca öğrencilerin her alanda kendilerini geliştirmelerine ve tam işlevli bireyler olmalarına yardımcı olurlar.

Rehberlik hizmetlerini uygularken bireysel farklılıklara saygı göstermek önemlidir. Rehberlikte süreklilik ve isteklilik çok önemlidir ve psikolojik danışmada da gizlilik esastır. Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinde öğrenci ve ihtiyaçları merkezde yer alır. Danışmanlar öğrenci/öğrencilere destek olurken, gerektiğinde yöneticiler, öğretmenler, veliler ve diğer personel ile işbirliği yapar.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetinde yürütülen faaliyetler şu şekilde özetlenebilir:

Eğitim Rehberliği: Öğrencinin uyumunun ve eğitimsel gelişiminin güçlendirilmesini içerir. Öğrencinin ilgi ve yeteneklerini tanımak, uyumu kolaylaştıracak uyum çalışmaları yapmak, akademik başarısızlığın nedenlerini belirlemek ve eğitsel rehberlik nedenlerini ortaya çıkarmak konularıdır.

Mesleki Rehberlik: Öğrencinin sağlıklı ve doğru seçimler yapması için ona bilgi vermeyi ve yardım etmeyi içerir. Mesleki rehberlikte, mesleğin tanıtılması, üst öğretim kurumları hakkında bilgi verilmesi, öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini ölçmeye yönelik test ve tekniklerin uygulanmasına yönelik çalışmaların yapılması esastır.

Kişisel Rehberlik: Öğrencinin duygusal ve psikolojik sorunlarının giderilmesi için kişiye destek olma sürecini içerir. Duygusal sorunlar ve öğrenme güçlükleri, kişisel rehberliğin kapsadığı konulardır.

Bireysel ve grupla psikolojik danışma seansları psikolojik danışmanlığın içeriğini oluşturur. Öğrencilerin ihtiyaçlarına göre öğretmenleri, velileri ya da idarecileri tarafından, bazen de öğrencilerin isteği doğrultusunda rehber öğretmenler tarafından bireysel ya da grupla psikolojik danışma oturumları düzenlenir. Bireysel psikolojik danışma oturumunun amacı, öğrencileri daha iyi tanımak, ihtiyaçlarını belirlemek ve ihtiyaçlarına göre destek vermektir. Rehber öğretmenler, öğrencilerin velileri veya öğretmenleri ile de görüşebilirler. Bu toplantıların amacı, öğrencilerin ihtiyaçları konusunda önleyici olmak ve gerekirse müdahale stratejilerinin ilgili taraflarla tartışılmasıdır.