Balıkesir Altay Akademi

OKURYAZARLIK

Okuryazarlık, etkili bir şekilde iletişim kurmamızı ve dünyayı anlamlandırmamızı sağlayacak şekilde okuma, yazma, konuşma ve dinleme becerisidir.

Okuryazarlık, bir öğrencinin okulda öğrenme ve topluma üretken bir şekilde katılma yeteneği için esastır.

Okuryazarlık, öğrencilerin dinlemesini, okumasını, izlemesini, konuşmasını, yazmasını ve sözlü, basılı, görsel ve dijital metinler oluşturmasını ve çeşitli bağlamlarda farklı amaçlar için dili kullanmasını ve değiştirmesini içerir.

Herhangi bir öğrenme alanında başarı, öğrenme için önemli olan ve o öğrenme alanının içeriğini temsil eden anlamlı, tanımlanabilir ve ayırt edici okuryazarlığı kullanabilmeye bağlıdır.

Okuryazarlık matematik, fen, dil ve teknoloji okuryazarlığı gibi ilgi alana özgü isimler alabilmektedir.

MATEMATİK OKURYAZARLIĞI NEDİR?

OECD Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) çerçevesinde matematik okuryazarlığı, bireyin matematiğin dünyada oynadığı rolü belirleme ve anlama, sağlam temellere dayalı yargılarda bulunma ve matematiği kendi yaşamında kullanma ve kullanma kapasitesi olarak tanımlanmaktadır.

Matematik okuryazarlığı, öğrencilerin çeşitli durumlarda matematiksel problemlerin çözümlerini ortaya koyarken, formüle ederken, çözerken ve yorumlarken fikirleri etkili bir şekilde analiz etme, akıl yürütme ve iletme becerisi ile ilgilidir.

Matematiksel okuryazarlık için PISA çerçevesi üç geniş bileşen halinde düzenlenmiştir: problemlerin içinde bulunduğu ve uyarıcı materyal kaynağı olarak kullanılan durumlar ve bağlamlar; farklı problemlerin ve soruların ilişkili olduğu ve belirli kapsayıcı fikirler tarafından organize edilen matematiksel içerik; ve etkinleştirilmesi gereken matematiksel yeterlilikler gerçek dünyayı (problemlerin üretildiği) matematikle ilişkilendirmek ve daha sonra problemleri çözmek için kullanılır.

Anlama, Akıcılık, Problem Çözme ve Akıl Yürütmenin Matematiksel yeterlilikleri, öğrenciler bilgi ve anlayış oluştururken, matematiksel olarak akıl yürütürken ve konular arasında bağlantılar kurarken okuryazarlığa dayanır.



MATEMATİK OKURYAZARLIĞI İÇİN GEREKLİ BİLEŞENLER

Matematiksel Düşünme ve Muhakeme
Matematiksel Argümantasyon
Matematiksel İletişim
Matematiksel Modelleme
Problem Çözme ve Kurma
Matematiksel Gösterimler
Matematiksel Semboller
Araç-gereçlerle Teknolojik Araçlar

BİLİM-FEN OKURYAZARLIĞI NE ANLAMDADIR?

Bir kişinin günlük deneyimlerle ilgili meraktan kaynaklanan sorulara cevap sorabilmesi, bulabilmesi veya belirleyebilmesidir.
Bir insanın doğal olayları tanımlama, açıklama ve tahmin etme yeteneğine sahip olmasıdır.
Popüler basında bilimle ilgili makaleleri anlayarak okuyabilme ve sonuçların geçerliliği hakkında sosyal sohbete katılabilmesidir.
Bir kişinin ulusal ve yerel kararların altında yatan bilimsel konuları tanımlayabilmesi ve bilimsel ve teknolojik olarak bilgilendirilmiş pozisyonları ifade edebilmesidir.
Bilimsel bilginin kalitesini kaynağına ve onu üretmek için kullanılan yöntemlere göre değerlendirebilmesidir.
Kanıtlara dayalı argümanlar ortaya koyma ve değerlendirme ve bu argümanlardan elde edilen sonuçları uygun şekilde uygulama kapasitesidir.