ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK ( Augmented Reality )
Günümüz sınıflarında, artırılmış gerçeklik (AG) eğitim araçları, öğrencilere herhangi bir konuyu tanıtmanın ve heyecanlandırmanın harika bir yoludur.
Artırılmış gerçeklik, 3 boyutlu nesneler, sesler ve metin öğeleri biçimindeki dijital içeriği gerçek dünya ortamına getiren günümüz teknolojisidir. Eğitimde AG, sürükleyici bir öğrenme alanı oluşturarak öğrencilerin bir konuyu daha verimli bir şekilde öğrenmelerine yardımcı olur.
Arttırılmış gerçeklik, sadece ders kitaplarının ve soyut kavramların ötesine geçip onları “gerçek” kılmakla kalmaz, aynı zamanda birçok AG aracı öğretmenden ve sınıfın fizikselliğinden bağımsız olarak çalışabilir.
Artırılmış gerçeklik, öğrencilerin ve öğretmenlerin bilgileri, görselleri ve diğer içerikleri gerçek dünyaya yerleştirmesine ve yeni bilgiler sağlamasına olanak tanır.
Bir kulaklık ve eldiven gibi tam bir sanal gerçeklik kurulumunun tipik olarak pahalı teknik gereksinimlerinin aksine, AG eğitim araçları genellikle yalnızca çoğu sınıfta ve öğrencinin sahip olduğu donanıma ihtiyaç duyar: bilgisayar, akıllı telefon veya tablet.
ARTIRILMIŞ GERÇEKLİĞİN (AG) YARARLARI
• Öğrenci katılımı ve ilgisi: Eğitim içeriği oluşturmaya katılma fırsatı ile öğrencilerin ilgisi hızla artar. AG teknolojileri, onların müfredat içeriğine eklemelerine, sanal dünyalar yaratmalarına ve yeni ilgi alanları keşfetmelerine izin verebilir.• Öğrenme ortamı: AG içeren sınıflar, öğrencilerin daha fazla dahil olmalarına yardımcı olabilir. Etkileşimli bir öğrenme ortamı, katılımı artırabilecek, öğrenme deneyimini geliştirebilecek ve öğrencilerin yeni beceriler öğrenmesini ve uygulamasını sağlayabilecek uygulamalı öğrenme yaklaşımlarını uygulamak için fırsatlar sağlar.
• İçerik anlayışı: Eğlenceden ziyade eğitime odaklanan kaliteli içeriğin eksikliği, eğitimde artırılmış gerçekliği kullanmakta tereddüt eden öğretmenler arasında dikkat çeken bir endişedir. Bununla birlikte, mevcut AG teknolojisi, öğretmenlerin öğrencilerinin müfredat içeriğini anlamalarına yardımcı olmak için kendi başlarına sürükleyici eğitim deneyimleri oluşturmalarına olanak tanır.
• İşbirliği: AG içeriği dijital olduğu için kolayca paylaşılır. Örneğin, bir grup öğretmen, içeriği sürekli olarak geliştirmek için öğrencileriyle birlikte çalışabilir. İşbirlikçi bir öğrenme ortamı, öğrencilere eğitim içeriği oluşturma sürecine aktif olarak katıldıkları için daha fazla öğrenme motivasyonu sağlar.
• Bellek: AG, dersleri hayata geçirmek ve öğrencilerin temel ayrıntıları hatırlamalarına yardımcı olmak için mükemmel bir araçtır.
• Duyusal gelişim: AG teknolojisi, öğretmenlerin çok duyusal deneyimlerle ders planları oluşturmasına yardımcı olabilir. Öğrenciler, öğrencilerin bir gösteri izlemek yerine fiziksel aktiviteler gerçekleştirdiği deneyimsel bir öğrenme stilini içeren sürükleyici sanal içerikten yararlanır. Bu yaklaşım duyusal gelişime yardımcı olabilir.